štvrtok 24. februára 2011

Zakladateľ Audi zomrel pred 60 rokmi

Pred 60 rokmi, 3. februára 1951, zomrel nemecký automobilový priekopník August Horch, ktorý sa do histórie motorizmu zapísal ako otec dvoch slávnych automobilových značiek. Prvá, ktorá niesla jeho meno, vznikla už v roku 1899. Po desiatich rokoch sa však Horch nepohodol so spoločníkmi av saskom Cvikov založil novú firmu Audi, čo v latinčine (rovnako ako Horch v nemčine) znamená "počuj".

Kým meno Horch sa stalo synonymom luxusných limuzín, značka Audi sa na začiatku vydala smerom k športovým autám. Prvý automobil tejto značky vyšiel z továrne v roku 1910. Známe logo zložené zo štyroch prepojených kruhov získala automobilka v roku 1932. Vtedy sa v období hospodárskej krízy dostala pod spoločnú strechu s pôvodnou, Horch založenú firmou, továrňou DKW a spoločnosťou Wanderer. Nový podnik dostal meno Auto Union.

Ďalší vývoj prerušila vojna. Na západe Nemecka sa obnovený Auto Union vrátil k výrobe dvojtaktných vozidiel v roku 1949. O desať rokov neskôr ovládol firmu koncern Daimler-Benz a na kapotu sa v polovici 60. rokov dostalo staronové meno Audi.

V rovnakej dobe sa novým majiteľom Auto Union stal Volkswagen, ktorý dnes patrí k najväčším svetovým automobilkám. Pod jeho krídlami sa darí aj Audi.

August Horch sa automobilkám dlho nevenoval, už v roku 1920 sa v 52 rokoch stiahol do ústrania. Narodil sa v roku 1868, vyštudoval techniku av mladosti pracoval ako konštruktér okrem iného aj pre Karla Benza.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára