utorok 15. februára 2011

Nové elektrické BMW

Do stále sa rozširujúcej rodiny elektromobilov pribudne v roku 2013 aj ten, ktorý ponesie znak BMW. Ako BMW Concept ActiveE bude mať onedlho svetovú premiéru na ženevskom autosalóne a čoskoro na to prvá tisícka automobiloch vyrazia k testovacím jazdám.

BMW ActiveE je prvým čisto elektrickým vozidlom automobilky, ktorá sa chystá sériovú výrobu začať za dva roky. Koncept je postavený na báze BMW radu 1 Coupé, pretože sa s novinkou sprvu počíta predovšetkým ako s mestským vozidlom, takže prečo pchať batérie do ActiveE bol postavený na báze BMW radu 1 Coupé.velkého auta. Ostatne o využití hovorí aj dojazdová vzdialenosť, ktorú výrobca udáva. Je podobná konkurenčným projektom, teda asi 160 kilometrov. Potom bude potrebné špeciálne vyvinuté lítium-iónové akumulátory dobíjať, čo údajne potrvá tri hodiny.

Verzia kupé určuje vnútorné usporiadanie, ktoré je štvormiestne, a tiež veľkosť batožinového priestoru, ktorá nie je nijako omračujúci, robia dve stovky obj litrů.Synchronní elektromotor s výkonom 125 kW/170 k dáva vozidlu celkom slušnú dynamiku, z nuly na stovku dokáže akcelerovať za 5 , 5 sekundy. Konštruktéri samozrejme využili rekuperácie energie a zaujímavosťou je, že ActiveE bude mať takzvanú strednú polohu plynového pedála, kedy je vozidlo bez spotreby, ale aj bez dobíjania. Skrátka si len tak jede ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára