pondelok 21. februára 2011

Na Slovensku by sa tento rok mohlo vyrobiť viac ako 600.000 áut

Výroba vozidiel a komponentov pre automobilový priemysel patrí k ťahúňom slovenského hospodárstva.

Trojica automobiliek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors, ktoré majú svoje závody na slovenský, by tento rok mohla vyrobiť rekordných viac ako 600.000 vozidiel. V rozhovore pre denník Pravda to povedal prezident Združenia automobilového priemyslu Jozef Uhrík. Výroba vozidiel a komponentov pre automobilový priemysel patrí k ťahúňom slovenského hospodárstva.

Doteraz najviac vozidiel opustilo montážne linky slovenských automobiliek v roku 2008, kedy sa vyrobilo takmer 576.000 áut. O rok neskôr produkcie kvôli svetovej hospodárskej kríze prepadla na 463.000 vozidiel, vlani však stúpla na 557.000 áut. "Rast by mal pokračovať aj v tomto roku a predpokladáme, že by mohol byť na úrovni 13 percent. Určite by sme mali prekročiť 600.000 hranicu vyrobených aur a tento rok tak bude najväčšia v histórii slovenského automobilového priemyslu," myslí si Uhrík.
reklama

Zvýšenie produkcie sa podľa šéfa združenia zrejme neodrazí v raste zamestnanosti v automobilovom priemysle, kde pracuje približne 68.000 ľudí. Počas krízy sa totiž firmy zamerali na zvýšenie produktivity práce a vďaka novým opatreniam asi nebudú prijímať nových zamestnancov. "Personálne oddelenie sa budú skôr zameriavať na získanie kvalifikovaných ľudí od konkurencie," poznamenal Uhrík.

Najdlhšie na Slovenskom pôsobí nemecká automobilka Volkswagen, a to od roku 1991. Zameriava sa hlavne na montáž luxusnejších športovo-úžitkových vozidiel (SUV) Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Tento rok plánuje v bratislavskej továrni začať sériovú produkciu nového rodinného auta, ktoré sa však naplno bude vyrábať až budúci rok. V budúcnosti by Volkswagen mohol podľa Uhrík montovať 400.000 vozidiel ročne.

Francúzsky PSA Peugeot Citroën spustil výrobu v trnavskom závode v polovici roka 2006, koncom tohto roka začala výrobu neďaleko severoslovenskej Žiliny tiež kórejská Kia Motors. Kia plánuje upraviť svoj výrobný program, so závodom Hyundai v českých Nošoviciach by si mali vymeniť produkciu niektorých modelov.


PlaySuperEna and win up to 150 million

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára