utorok 15. februára 2011

Synovca Dalajlámu prešlo na Floride auto

Synovec tibetského duchovného vodcu dalajlámu zomrel pri dopravnej nehode na Floride. Informuje o tom v utorok agentúra AFP.

Nehoda sa stala v pondelok v 19.26 hod miestneho času (01.26 SEČ). Štyridsaťtriročný Jigme Norbu bol zrazený autom na ceste A1A, ktorá vedie pozdĺž floridského pobrežia, počas valentínskeho pochodu na podporu Tibetu.

Diaľničnej polície uviedla, že Norbu išiel po kraji cesty s ďalšími aktivistami v rámci akcie Pochod pre mier v severovýchodnej časti Floridy. Vodičom terénneho auta, ktoré dalajlámovo synovca zrazilo, bol tridsaťjedenročný Američan. V aute boli ešte jeho dve malé deti. Nikto z nich nebol zranený.


Pochod, ktorý bol celkom 300 míľ (482 kilometrov) dlhý, mal upozorniť na porušovanie ľudských práv v Tibete. Norbu sa podobných akcií už niekoľkokrát zúčastnil, v roku 2009 išiel časť 900 míľ dlhého pochodu z Indiany do New Yorku.


Čína okupuje Tibet od roku 1950. Pri povstania v tibetskom hlavnom meste Lhasa proti čínskej okupácii o deväť rokov neskôr zahynuli desaťtisíce Tibeťanov. Po krvavo potlačenom povstaní odišiel Dalajláma do exilu v indickej Dharamsale.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára