utorok 15. februára 2011

Ako kupovať nové autá

Ako ušetriť a ako sa nenachytat? Postupujte uvážlivo a porovnávajte ponuky predajcov, choďte po akciách alebo si kúpte auto, ktoré už má predajca v salóne. Úspor sa dá dosiahnuť aj kúpou nového auta v zahraničí.

Dobrá rada na začiatok znie: Nekupujte prvé auto, ktoré sa vám zapáči. Nechajte si dlhší čas na rozmyslenie, nenechajte sa masírovať predajcom, pamätajte, že ráno býva múdrejšie večera.

Povedzte si o zľavu

Ak už máte jasno, aké auto chcete, zájdite za niekoľkými predajcovia tejto značky a spýtajte sa ich, akú zľavu alebo výhodu vám ponúknu, ak si auto kúpite u nich. Často takto získate nižšiu cenu alebo nejakú zaujímavú výbavu zadarmo. Možností je aj získať takto od jedného predajcu zľavu, ísť za druhým, povedať mu ju, a nechať ho túto zľavu prebíjať (urobiť si takú malú súkromnú dražbu).
Skontrolujte si ceny servisu

K predajcovi, u ktorého nové auto kúpite, budete pravdepodobne jazdiť aj na pravidelné servisné prehliadky. Dajte si teda pozor, na koľko vás tieto úkony vyjdú.
Nechystá sa facelift alebo nová verzia modelu?

Môže sa stať, že automobilka práve chystá uvedenie novej verzie modelu, ktorý ste si vybrali, alebo tzv faceliftu - súčasnej verzie modelu s určitými úpravami, napr lepším motorom a ľahko inovovaným vzhľadom (najviac to býva vidieť na svetlách). Zistíte to zvyčajne z motoristických magazínov.

Ak áno, zauvažujte o tom, či sa neoplatí ešte chvíľku počkať, a kúpiť auto neskôr. Na druhú stranu, dávajte si pozor aj na modely, ktoré pochádzajú z prvého roku výroby, často sa u nich vyskytujú niektoré zbytočné chyby, ktoré sú odstránené až pri ďalšej výrobe (automobilka vám síce odstráni tieto chyby v záruke zadarmo, ale aj tak sú to problémy).

Ak bude súčasný model vášho vybraného auta nahradený novým, môžete tiež čakať zaujímavé zľavové akcie spojené s výpredajom starého modelu.




Ako ešte ušetriť na kúpu nového auta

* Pozerajte sa po akciách a zľavách automobiliek aj ich jednotlivých predajcov. Skoro stále aspoň nejaké prebiehajú.
* Ušetriť môžete aj kúpou predvádzacieho auta.
* Lacnejšie tiež obvykle býva, ak si vezmete jedno z áut, ktorá má predajca už v salóne. Ak si auto sami nakonfigurujete a necháte vyrobiť na zákazku, budete nielen dlhšie čakať, ale aj viac zaplatíte.
* V SR sú nové autá oproti zvyšku Európy neúmerne drahá. Pri drahších automobiloch sa preto oplatí uvažovať aj o tom, či si auto nekúpiť v nejakej inej krajine Európskej Únie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára