nedeľa 20. marca 2011

Športové autá Spyker na predaj

Ruskému podnikateľovi Vladimírovi Antonovi predá holandská automobilka Spyker Cars NV svoju výrobu luxusných športových vozidiel. Hodlá sa zamerať iba na švédsku automobilku Saab, ktorú prevzala v minulom roku.

Predbežná dohoda už bola podpísaná.Antonov už predtým vlastnil podiel vo Spykeru. Výrobu športových áut kúpi prostredníctvom svojej britskej holdingovej firmy CPP Global Holdings.

Za predaj divízie športových áut by firma Spyker mohla dostať cez tri štvrte miliardy korún, ktoré majú byť využité na splatenie časti dlhu Saabu.

Spyker sa začiatkom minulého roka dohodol s americkou automobilkou General Motors, že kúpi jej stratovú divíziu Saab za 400 miliónov dolárov (vyše 7,6 miliardy Sk) v hotovosti a akciách. V hotovosti ale zaplatil len 74 miliónov dolárov.

Oživenie Saabu zatiaľ príliš úspešné nie je. Vlani automobilka predala 31696 vozidiel. Na autosalón do Ženevy však privezie rad noviniek, ktorými chce osloviť nových zákazníkov. Tento rok by podľa plánov mali predaja dosiahnuť hranice 80 000 vozidiel a budúci rok 120 000.

Saab vyrába automobily od roku 1949.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára