piatok 18. marca 2011

Honda odkladá obnovenie výroby, GM zatvára továreň

Japonská automobilka Honda Motor posunula plánované obnovenie domácej produkcie z nedele na stredu. Americký výrobca automobilov General Motors (GM) musel kvôli nedostatku súčiastok zatvoriť jednu továreň v USA. Uviedla to agentúra Reuters.

Honda a ďalší výrobcovia automobilov čelia značným problémom po piatkovom zemetrasenie a následné masívne vlne cunami. Podľa denníka Wall Street Journal spoločnosť Honda varovala predajca v USA, že nemôže garantovať, či sa jej v niektorých japonských továrňach podarí vrátiť výrobu na plný výkon skôr ako v máji.

V januári Honda vyrobila v Japonsku cez 69 000 automobilov. Japonsko sa na jej celosvetovej produkcii podieľa 22 percentami. Najväčšia japonská i svetová automobilka Toyota Motor v stredu oznámila, že nechá kvôli dopadom zemetrasenie všetkých svojich 12 hlavných montážnych závodov v Japonsku zatvorených až do 22. marca.

Agentúra Reuters už skôr upozornila, že uzavretie japonských tovární na výrobu automobilov a automobilových súčiastok v dôsledku zemetrasenia predstavuje hrozbu pre globálnu dodávateľský reťazec automobilového sektora.

Najväčšia americká automobilka GM oznámila, že kvôli nedostatku súčiastok spôsobenému zemetrasením dočasne zastaví výrobu vo svojej továrni na dodávkové automobily v Louisiane. Dodala, že dúfa v čo najskoršie obnovenie výroby. "Podobne ako ostatné globálne automobilky budeme naďalej pozorne sledovať udalosti v Japonsku, aby sme vyhodnotili ich vplyv na podnikateľské aktivity," uviedla firma.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára