piatok 4. marca 2011

Kríza skončila: V Ženeve je nával u drahých áut

Ženeva - Ekonomická kríza súdiac podľa preferencií návštevníkov ženevského autosalónu
nadobro skončila. Najväčší nával je pri stánkoch výrobcov drahých športových vozidiel a luxusných áut. Výrobcovia drahých automobiloch prišli do Ženevy s mnohými novinkami, ktoré prekypujú superlatívy. Po boome ekologických automobiloch reprezentovaných v minulých rokoch sa k autám s vyšším výkonom alebo určeným na trávenie voľného času začali
prikláňať aj veľkí výrobcovia.

Snahu o čo najvyšší výkon deklaroval napríklad švédsky výrobca Koenigsegg. Vlani predstavenou Ager, ktorá má výkon 940 koní, tento rok na zákazku upravil pri použití etanolu ako paliva na 1115 koní, čo o 100 koní prekonáva najvýkonnejší sériovku Bugatti Veyron. Agere R zrýchli z nuly na 200 km / h za 7,5 sekundy. Na streche pritom môže voziť napríklad strešný box s lyžami.

So svojim naj prišiel aj Jaguar, ktorý ukázal najrýchlejší model vo svojej histórii. Jaguar pod označením XKR má výkon 550 koní a dosahuje rýchlosť 300 km / h.

Jeden z najviac obléhaných stánkov na veľtrhu má Lamborghini, ktoré vystavuje úplne nový model Aventador. Nástupca Murcielago je vybavený 12válcovým motorom s objemom 6,5 litra a výkonom 700 koní. Vďaka nemu zrýchli z nuly na 100 km / h za 2,9 sekundy a dokáže vyvinúť rýchlosť až 350 km / h. Cez nárast výkonu oproti predchodcovi o osem percent má Aventador nižšiu spotrebu a emisie CO2 približne o pätinu.

Frontu na možnosť prezrieť si auto zblízka si musia vystáť záujemcovia o novinku FF od Ferrari. Prvá štvorkolka v histórii značky má štyri sedadlá a kufor s objemom 450 litrov. Na záujem návštevníkov si nemohlo sťažovať ani susedné Maserati so svojím novým kabrioletom GranCabrio Sport.

Ďalší producent superšportov Pagani prišiel s úplne novým vozidlom Huyara. Auto má hore vyklápacie dvere, karosériu z ľahkých kompozitných materiálov a dvanásťvalcový šestilitr o objeme šesť litrov a výkonom 700 koní.

Súčasné preferencie zákazníkov by mohol deklarovať stánok japonskej Toyoty. Kým u nového hybridného Priusu + alebo Yaris HDS je takmer prázdno, koncept športového modelu FT-86 II s pohonom zadných kolies je v podstate nepretržite v obkľúčení záujemcov.

Kompromisný novinku z pohľadu výkonu a spotreby predviedlo Porsche. Jeho nová Panamera S hybrid sa pýši najnižšou spotrebou v histórii značky, ktorá sa pohybuje okolo 6,8 litra benzínu. Voz
pritom disponuje výkonom 380 koní.

Symbol luxusu Rolls-Royce predstavil svoj prvý elektromobil. Zástupcovia značky ale zdôraznili, že s jeho sériovou výrobou nerátajú a má slúžiť len k testovacím a propagačné účely. Druhá novinka v podobe stokusové limitovanej edície Phantom Spirit of Ectasy Centenary Collection bola v čase predstavení už vypredaná.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára