sobota 5. marca 2011

Ako budú vyzerať nové škodovky

Škoda predstavila na ženevskom autosalóne zaujímavú štúdiu Vision D, predobraz budúcich áut sa šípom v znaku. V zákulisí výstavisko sme zistili, čo sa z nej objaví a neobjaví u sériových modelov.

Predstavitelia automobilky oficiálne tvrdí, že štúdia Vision D predstavuje len nový designérsky smer značky a žiadne konkrétne auto z nej nevznikne. Za oponou ženevského autosalónu, ktorý sa dnes otvoril verejnosti, sme sa však dostali k informáciám, z ktorých vyplýva pravý opak.

Škoda už budúci rok predstaví úplne nový model, ktorý rovnako ako Vision D patrí veľkosťou medzi Fabiu a Octaviu. Podľa našich informácií pôjde o rovnaký typ karosérie, ako má Vision D a tiež treba Octavia alebo Superb - teda päťdverový liftback s vysoko výklopnými veľkými piatymi dverami, ktoré umožnia pohodlný prístup do batožinového priestoru.

Neoficiálny informácie potvrdil v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt aj šéf Škody Winfried Vahland. Iba upresnil, že pre niektoré trhy (Čína, India) sa bude novinka vyrábať aj v druhej karosárskej verzii - ako štvordverový sedan s malým vekom miesto veľkých piatych dverí. Pôjde totiž o celosvetovej auto vyrábané na rôznych miestach planéty, ktoré má Škodovke dopomôcť k cieľu predávať do letopočtu 2018 dvojnásobok áut ako teraz: ročne 1,5 milióna.

Cena novinky by sa mala blížiť skôr Fabiu ako Octaviu, takže zabudnite na niektoré vychytávky štúdie Vision D typu presklené strechy, okien bez rámov alebo veľkých dvacetipalcových kolies. V zadnej časti vozidla sa bude musieť zmierniť elegantný prudký sklon strechy. Ten by totiž neumožnil plnohodnotné sedenie piatim cestujúcim, čo bude podľa Vahland jeden z charakteristických znakov nového modelu.

Auto by sa malo v tuzemských podmienkach chváliť bohatou výbavou, bude však pravdepodobne využívať staršie a lacnejšie klimatizačné jednotky alebo audiosystémy.

Základné rysy štúdie Vision D prevezme aj ďalšie generácie Octavie.

Nemecký šéf Škody okrem iného ubezpečil, že svojho nástupcu dostane model Superb, ktorý bossom celej skupiny VW niekedy trochu pije krv tým, ako šliape na päty podobne veľkému a manažérsky zameranému Volkswagenu Passat.

Vahland tiež prezradil, že ešte tento rok sa začne v Česku predávať miniautomobil menší ako Fabia, ktorého výroba sa rozbehne v bratislavskom závode Volkswagenu. Na linke sa budú montovať aj miniauto značiek Seat a VW.

Ďalšou novou kategórií, na ktorú sa Škodovka podľa svojho šéfa v budúcnosti bude zameriavať, sú úžitkové autá. Teraz má značka v ponuke iba nepríliš masovo predávaný model Praktik, čo je nákladná verzia Roomsteru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára