utorok 1. marca 2011

Nové alebo ojazdené auto?

Nové auto znamená málo starostí, na druhú stranu si za neho pomerne dosť priplatíte (a možno zbytočne). Auto aj v prvých mesiacoch prevádzky stráca najviac zo svojej ceny, a tak na novom vozidla najviac finančne tratiam.
S novým autom si ušetríte veľa starostí

Hlavnou výhodou nového auta je, že budete mať ďaleko menej starostí ako s jeho výberom, tak s následnou údržbou. Máte istotu, že nové auto nebude poškodené, havarované ani kradnuté, čo často hrozí u ojazdených áut.

S novým autom tiež nebudete musieť po prvých pár rokov a prvých pár desiatok tisíc najazdených kilometrov takmer vôbec do servisu - ak nepočítame pravidelné servisné prehliadky určené na kontrolu auta a výmenu prevádzkových kvapalín. Pokiaľ sa na aute v tejto dobe vyskytne závada, väčšinou ju servis rieši zadarmo v rámci záruky.



PlaySuperEna and win up to 150 million


Zabudnúť nemôžeme samozrejme ani ten fakt, že s novým nablýskaným Burákom pred domom sa ďaleko lepšie chváli susedovi. :-)
Prečo nie je nové auto vždy tá najlepšia varianta
Za istotu sa platí

Povedali sme si, že hlavnou výhodou nového auta je istota, že nenaletíte podvodníkom a nebudete so svojím novým miláčikom musieť tak často do servisu. Za túto istotu si ale priplatíte pomerne dosť peňazí. To spoznáte, ak sa pozriete na ceny áut, ktoré sú staré len pár mesiacov a majú najazdené najazdené do dvoch-troch tisíc kilometrov. Táto autá majú o dosť nižšiu cenu ako zbrusu nová, práve preto že sa s nimi už nepredáva istota nového vozidla.

Pre vás z toho vyplýva nasledujúce:

* Ak si kúpite nové auto, pripravte sa na to, že v prvých mesiacoch prevádzky stratí najväčšiu časť svojej ceny. Autá ako spotrebný tovar strácajú svoju cenu samozrejme stále, ale v prvých mesiacoch je zníženie najvýraznejší.
* Za rovnakú cenu, ako si kúpite nové auto s minimálnou výbavou a malým batožinovým priestorom, zoženiete medzi ojazdenými autami často spoľahlivý kúsok s dobrou výbavou a veľkým batožinovým priestorom, ktorý vám bude slúžiť pravdepodobne rovnako dlho a dobre ako nové auto. Len je to risk a trochu viac starostí.

Nedostatočný význam, ktoré môžu vadiť

Ak si nevyberiete jedno z áut, ktorá má predajca vo výklade, pravdepodobne budete musieť nejakú dobu čakať, ako vyrobí v automobilke auto s motorom, farbou a výbavou, ktoré požadujete. Až nové auto dostanete, pripravte sa aj na to, že sa nový motor musí nejakú dobu zachádzať (približne tritisíc kilometrov), takže na začiatku musíte oželieť najvyššie otáčky a rýchlosti.




No a potom musíte samozrejme počítať s tým, že sa o nové auto budete ďaleko viac báť - či už ide o škrabnutia alebo možnosť krádeže.
Dôležité sú aj značka a typ auta

Súčasne s rozhodovaním o tom, či kúpiť nové alebo ojazdené auto, sa pravdepodobne budete rozhodovať aj o značke a type auta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára