piatok 6. februára 2015

Lacnejšie dialničné známky pre rok 2015?


Diaľničné známky pre tento rok platia ešte len pár týždňov a už sa začínajú šíriť ich falzifikáty. Na situáciu upozornil český minister dopravy Ťok.

Minulý týždeň vypršala platnosť minuloročných diaľničných známok, pričom policajti začali veľmi striktne kontrolovať vodičov, či už majú za čelným sklom vylepené tie pre tento rok. Od ministra dopravy však zároveň prišla správa, že sa v Česku šíria veľmi kvalitne vyrobené falzifikáty.

Podľa informácií ministerstva dopravy sa jedná o najväčší prípad šírenia falošných diaľničných známok za posledné roky. Hovorca ministerstva Tomáš Neřold informoval, že boli falošné kupóny zaistené na Plzeňsku a Královohradeckom. Dodal, že falzifikát možno rozoznať podľa chybného čiarového kódu na zadnej strane. Za číslicou 2 vraj musí nasledovať medzera a nie štvorka, ako je vidno na kvalitne vyrobených falzifikátoch, na ktorých navyše nájdeme gramatické chyby.

Z vyjadrení ministra ďalej vyplýva, že sa falzifikáty objavili v rádoch stoviek kusov. Nemali by však byť k dostaniu v obvyklej distribučnej sieti, preto by vodiči nemali podľahnúť ponuke kupónu za nižšiu cenu. Či sa ale falošné exempláre skutočne predávajú pod cenu, nie je potvrdené.

Ak vodiči zistia, že majú vylepenú falšovanú diaľničnú známku, mali by upozorniť políciu. Jazda s falošným kupónom sa rovná porušeniu zákona, čím sa vodiči vystavujú riziku blokovej pokuty vo výške až 5.000 korún. V správnom konaní to môže byť až 100.000 korún.

Ceny diaľničných známok pre tento rok sa v porovnaní s vlaňajškom nezmenili. Za ročnú známku pre vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony zaplatíte 1.500 korún, mesačná stojí 440 korún a desaťdňové 310 korún. Okrem čerpacích staníc zaobstaráte kupóny tiež napríklad na pobočkách pošty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára