štvrtok 26. februára 2015

CarSharing...Auto kedykoľvek a kdekoľvek

Z Prahy by sa postupne do väčších miest mala rozrásť nová služba - "pouličná" požičovňa Car4Way. Už funguje a jazdiť sa s ňou dá veľmi lacno.

Princíp carsharingu, teda zdieľanie automobilov, je prostý. Operátor služby rozmiestni v danej lokalite svoje ľahko upravené vozidlá a zákazníci si ich požičiavajú v podstate ľubovoľne. Viac menej kde chcú, kedy chcú a na ako dlho uznajú za vhodné. Jedinou ich povinnosťou je zaregistrovať sa do systému a uhradiť predpísané platby.

V Česku sa najväčšia sieť volá Car4Way, v hlavnom meste teraz prevádzkuje 50 vozov s tým, že do konca roka ich počet strojnásobí a ešte pridá ďalšiu päťdesiatku v Hradci Králové a Pardubiciach. Rýdzo česká firma vsádza na vozy Škoda, teraz má v portfóliu modely Rapid a Citigo uspôsobené tak, aby išli odomykať a zamykať tiež klientsku kartou, ktorá sa prikladá k senzoru za čelným sklom. Pre štartovanie a zamykanie v rámci bežného používania sa ale už používa klasický kľúčik, ktorý zákazník nájde v kabíne.

Platba sa odvíja od dĺžky užívania v hodinách (Citigo 49 Kc / h, respektíve 499 Kc / 24 h, Rapid 99 Kc / h, resp. 999 Kc / 24 h) a najazdených kilometrov (4,90 Kc / km), aj keď v kalkuláciách existuje rad úľav a bonusov.

Palivo klient neplatí - keď už je systémom vyzvaný, aby doplnil poloprázdnu nádrž, využije zadarmo kartu CCS, ktorá je na palube. Za odmenu potom môže daný automobil užívať ešte o 30 minút dlhšie, než plánoval. Inak sa nestará o nič: diaľničnú známku, servis, poistenie - všetko je zariadené.

Drobné nedostatky sa predsa nájdu. K registrácii, ktorá stojí 2000 korún, sa musíte dostaviť osobne alebo poslať zmluvu s overeným podpisom a kópiami dokladov. Autá sú zatiaľ ponúkané len v určitých lokalitách, kam sa musia tiež vrátiť.

Platby sa riešia cez faktúry zasielané raz týždenne, do zahraničia je možné s vozidlom vyjsť len na špeciálne povolenie (karta CCS tam nefunguje). Na druhú stranu rezervácie vozidla pomocou počítača, tabletu či mobilu nezaberie viac ako minútu a vďaka webovému rozhraniu má klient perfektný prehľad o užívaní svojho vozidla a platbách.

Projekt je to každopádne životaschopný, ostatne podobne riešené carsharingy úspešne bežia v zhruba štyroch stovkách miest po celej zemeguli.

1 komentár:

  1. Chcel by som poďakovať spoločnosti Lapo Micro Finance za poskytnutie pôžičky. Niekoľkokrát som bol oklamaný, keď som sa pokúšal získať pôžičku, kým som nenatrafil na spoločnosť Lapo Micro Finance, ktorá mi poskytla pôžičku v hodnote 23 000 dolárov na starostlivosť o moje choré dieťa. Ak dnes potrebujete skutočného veriteľa, kontaktujte Lapo a nenechajte sa zmiasť. Kontaktný e -mail: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť