sobota 8. septembra 2012

Veterán ako zábavná investície: Na najžiadanejších autách môžete zarobiť imanie

Či už máte k dispozícii pár sto tisíc alebo miliónov, v obrovskej ponuke vozidiel si môžete dobre vyberať. "Záleží na tom, koľko chcete investovať. Možno si zaobstarať Škodu Feliciu, Octaviu alebo napríklad peknú Škodu 1000 MB zo šesťdesiatych rokov. Veľmi zaujímavý automobil je potom kupé Škoda 1000 MBX alebo mladšie Škoda 110 R. U takýchto áut sa bavíme o sume okolo 100 tisíc korún, "hovorí Miroslav Kotlařík, riaditeľ showroome s historickými autami Veteran Car Štangl.

Potom ale existujú ľudia, ktorí chcú ešte zaujímavejšie voz. Pre nich sú v súčasnosti v kurze automobily z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. To sú hlavne Jaguar, MG, Mercedesy alebo Alfy Romeo. Ide väčšinou o vozidlá s cenou do dvoch miliónov korún.
reklama

Podobne ako u mnohých iných druhov investícií platí, že čím drahšie vozidlo si do zbierky zaobstaráte, tým sa dá očakávať väčší výnos. Hoci sa teda percentuálne aj lacný automobil výrazne zhodnotí, výsledná suma nebude dosahovať tak dramatických výšin. Lacné veteránov sa teda hodí hlavne pre nadšencov, ktorí chcú vyrážať na víkendové prechádzky alebo sa zúčastňovať zrazov. Prípadný predaj vozidla potom môže pokryť náklady na jeho prevádzkovanie.

Veľmi drahý automobil môže však svojmu majiteľovi zarobiť poriadnej imanie. "Dobrým príkladom je Bugatti Type57 SC Atlantic. Pred nejakými desiatimi rokmi sa predávalo za 10 až 15 miliónov dolárov. Čo už je sama o sebe vysoká čiastka. Nedávno sa ale predalo za asi 50 miliónov dolárov. Poznám rad zákazníkov, ktorým sa podarilo dobre kúpiť autá a investíciu potom skvele zhodnotiť. To ale vždy hovoríme o voze minimálne za niekoľko miliónov korún, "vysvetľuje šéf veteránského showroomu.

Podľa neho investor môže počítať s tým, že peniaze vložené do vozidla sa neznehodnotí. Pochopiteľne to je pravda len do tej doby, než investuje zle. A takýchto prípadov za svoju prax zažil tiež pomerne dosť.

Pozor na technický stav

Vzhľadom k tomu, že vloženie peňazí do klasického automobilu vyžaduje znalosť odboru, je najlepšou možnosťou zaobstarať si vozidlo od zberateľov alebo z predajne, ktorá sa zaručí za to, že technický stav auta zodpovedá jeho cene.

Je nutné si na to dať pozor. V opačnom prípade potom bude potrebné investovať ešte do renovácie a tá môže byť veľmi nákladná. "Laik si nedokáže predstaviť, čo všetko obstaranie a vlastníctvo takéhoto vozidla obsahuje," pripomína Kotlařík.

Úplnou nutnosťou je garáž. Auto je potreba dobre poistiť. Prípadný investor by mal počítať aj s ďalšími nákladmi na prevádzku a nutné opravy.

Zberatelia veteránov vedia, že tie najžiadanejšie kúsky s najvyšším zhodnotením sa nedajú zaobstarať kedykoľvek. Platí to najmä u raritných áut, ktorá na svete existujú len v niekoľkých exemplároch, alebo sú dokonca ojedinelá. Investor potom musí čakať, až sa objaví na aukcii, a potom sa rýchlo rozhodnúť ku kúpe. Zaujímavé vozidlá sa môžu objaviť raz za desať alebo aj za tridsať rokov.

Najlepším miestom na nákup sú potom aukcie veľkých špecializovaných siení. Ide napríklad o aukcie spoločnosťou RM Auctions alebo Gooding & Company. Tie sú väčšinou na významných zrazoch historických vozidiel, ako je potrebné Concours d'Elegance v kalifornskom Pebble Beach alebo britský festival v Goodwoode. V Česku veľa aukcií nie je. Jedna prebehla vlani v garážach pod pražským Rudolfina. Predávala sa auta za celkom 60 miliónov Sk.