sobota 8. septembra 2012

Šternberk cez víkend oslavuje, mesto zaplní historické autá aj hity kabáty

Na tamojšom Hlavnom námestí sa chystajú Šternberské slávnosti, odštartujú v 10 hodín a vstup na ne je po celý deň zdarma.

"Šternberské slávnosti sa konajú už tradične, vždy v týždni, kedy sa v Šternberku jazdí Ecce Homo Historic. Tohtoročná víkend je v poňatí revivalových kapiel, budú vystupovať aj miestne kapely, "informovala hovorkyňa radnice v Šternberku Irena Černocká.

Chýbať ale nebude ani pripomenutie Dní európskeho dedičstva, kedy sa v Šternberku otvorí bývalý augustiniánsky kláštor, ale aj tamojší hrad.

"V bývalom kláštore máme pre návštevníkov pripravenú celú radu výstav. Teraz sme otvorili expozíciu o ikonách, na piatok budúci týždeň chystáme vernisáž o loutkách. Pripravujeme aj otvorenie výstavy Kuky sa vracia, "poznamenala hovorkyňa.

Tí, ktorí majú radi nablýskané autá staršieho a ešte staršieho dátumu uvedenia do prevádzky, by si nemali nechať ujsť tradičné Ecce Homo Historic.

Pretekári sa do mesta začnú schádzať už v piatok 7. septembra, v sobotu 8. septembra od 12 hodín budú plechové rarity k videniu v centre mesta.

Hlavné jazda je potom naplánovaná na nedeľu. Irena Černocká doplnila, že budúci víkend, 15. septembra sa v meste chystá ekojarmark, ktorý ponúkne napríklad aj prehliadku kompostárne, alebo vyhodnotenie súťaže o najkrajšie okno a predzáhradku.
Bujabéza aj pecky od Teamu a kabáty

Kultúrne sprievodný program Šternberských slávností odštartuje v 9 hodín a ako prvá sa predstaví Mestský dychový orchester, o hodinu neskôr potom starosta mesta Stanislav Orság, akciu oficiálne začne.

"V 10.35 prídu na rad Olomouckí Swing Visitors, ktoré už poslucháči zo Šternberka poznajú: kapela dvakrát zahrala v Expozíciu času. V 11.40 publikum rozpumpuje tanečná skupina The Pranksters so svojim street dance. Päť minút pred poludním sa diváci môžu tešiť na miestne bicie súbor Groovy Mallets a vo 13.15 dostane priestor Rock band, mladá kapela, ktorá vznikla pri Základnej umeleckej škole Šternberk a ako už názov napovedá, hrá známe rockové hity, "opísala program Alena Vyslyšelová, redaktorka Šternberských listov.

Na slávnostiach sa predvedie aj ďalšie miestne kapela, v 14.35 publiku sa predstaví See Mad, v ktorých podaní zaznie piesne populárnych kapiel a spevákov.

V 16 hodín vystúpi Team Revival s hitmi ako sú Mám na teba chuť, Reklama na ticho, Malá nočná búrka či trebárs Slovník cudzích snov.

Po hodinovom koncerte bude program v 17.20 pokračovať rockovou formáciou Superface.

"Ďalším lákadlom je olomoucká skupina bujabéza, ktoré sa divákom predstaví v 18.45. Vo 20.10 sa na pódiu objavia šternberští The Shapes. Kapela hrajúca alternatívny rock považuje za svoj najväčší úspech koncert v Moravskej Třebovej, kde hrala ako predskokan Aleš Brichta, "poznamenala Vyslyšelová.

Vo 21.30 zakončí celý večer Kabát Revival.

Chýbať nebude ani sprievodný program: závod šliapacích motokár, šmykľavka Dino pre deti, veľký stan s posedením, stánky s občerstvením a samozrejme Ecce Homo Historic. (Pas)