piatok 9. januára 2015

Ford potvrdil autonómne riadenie pre blízku budúcnosť

Ford podobne ako rad ďalších automobiliek pracuje na uvedení vozidiel s plne autonómnym riadením do bežnej prevádzky a sériovej produkcie.

Na medzinárodnom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES (Consumer Electronics Show), prebiehajúcom v Las Vegas od 6. do 9. januára tohto roku, predstavil Ford svoj nový plán Smart Mobility, ktorého súčasťou sú okrem iného aj autonómne vozidlá.

Generálny riaditeľ Fordu Mark Fields uviedol, že prioritou automobilky nie je dostať ako prvý autonómne vozidlá k zákazníkom, ale vytvoriť ich tak, aby boli prístupné masám a prispelia k lepšiemu životu zákazníkov.

Raj Nair, hlavný technický riaditeľ Fordu a viceprezident zodpovedný za globálny vývoj produktov potom dodal, že už dnes automobilka ponúka čiastočne autonómne vozidlá, ktorých asistenčné systémy upravujú rýchlosť podľa okolitej prevádzky, v prípade potreby vie spomaliť aj zastaviť a zvládnu aj pozdĺžne a kolmé parkovanie.

Ohľadom plne autonómnych vozidiel boli pripomenuté prototypy vybavené systémom autonómneho riadenia, ktoré boli odhalené koncom roka 2013. Tieto automobily využívajú štvoricu skenovacích infračervených svetelných senzorov LIDAR (Light Detection and Ranging), prostredníctvom ktorých si vytvoria 3D mapu svojho okolia a rad asistenčných systémov, ktoré možno naraziť aj vo výbave sériových modelov.

Práve z testovania týchto prototypov mieni Ford vychádzať pri vývoji sériových modelov s autonómnym riadením, o ktorých sa na veľtrhu CES rozhovorili páni Fields a Nair. Bohužiaľ ani jeden z nich sa neodhodlal k uvedeniu presnejšieho termínu ich uvedenia na trh a zostali iba u blízkej budúcnosti.

Podľa skorších predpovedí z automobilky Ford sa máme dočkať väčšieho rozšírenia vozidiel s autonómnym riadením po roku 2025.

Okrem automobilov s autonómnym riadením sa Ford na veľtrhu CES venoval v poradí tretej verzii svojho systému Sync, ktorý má byť rýchlejší, intuitívnejší a jednoduchší s rýchlejšou odozvou na povely ako doterajšie prevedenie.

V rámci plánov Smart Mobility chce Ford spustiť po celom svete celkom dvadsaťpäť dopravných experimentov, ktoré majú v horizonte desiatich rokov viesť k vytvoreniu nových modelov dopravy a mobility.

Tieto experimenty okrem iného zahŕňajú zdieľanie automobilov, komunikáciu medzi automobilmi a ich monitorovanie s cieľom zníženia rizika dopravných nehôd a taktiež aplikácie, ktoré v spolupráci s miestnymi úradmi pomôžu vodičom nájsť vhodné parkovacie miesto podľa ich potrieb.

1 komentár: